
La Cuca Fera
La Cuca Fera de Begues és una bèstia de foc originària de l’any 1934. L’escultor i pintor Alexandre Nolla, un estiuejant que a primers del segle venia a passar els estius a Begues, va pensar a construir un animal fantàstic, com els que alegraven les festes populars d’arreu de Catalunya. Va crear un animal de cartró-pedra, manegat per set persones a l’interior i que va sortir per primera vegada els dies 1 i 2 de setembre de l’any 1934, amb motiu de les Festes de Pau i Germanor.
Va recórrer el poble pels carrers encara no asfaltats que destrossaren les petites rodes de ferro i deixaren la bèstia tan desgavellada que no se’n va tornar a sentir parlar.
No va ser fins a l’any 1976 que va sorgir la idea de ressuscitar la Cuca Fera d’abans de la guerra i els socis del Club de Futbol Begues van proposar a Santiago Maluquer que col·laborés en la reconstrucció d’aquell animal fantàstic. Amb l’ajuda d’algunes fotografies i dibuixos que li van servir de guia, va reproduir de la manera més fidel possible l’escultura de Nolla. Finalment el dia 24 de juliol la Cuca Fera va renéixer després de 42 anys d’oblit.
Des d’aleshores cada any per la Festa Major, la Cuca Fera surt al carrer i és l’acte més esperat i que més gent congrega tant de fora com del mateix municipi.

La Ferla
La filla de la Cuca Fera de Begues, la Ferla, va néixer durant el correfoc de la Festa de Major de 2019, el dia 20 de juliol. Aquell dia es trencava l’ou que havia post la Cuca Fera uns mesos enrere, i que va ser fidelment custodiat per part dels Diables de Begues.
La nova bèstia de foc del poble naixia amb l’objectiu d’incrementar el bestiari popular beguetà i, alhora, suplir una de les principals mancances de la Cuca Fera: la possibilitat de fer desplaçaments fora del poble i participar en altres correfocs. I és que les enormes dimensions de la Cuca Fera sempre han dificultat el seu desmuntatge, trasllat i participació en festes de fora del municipi.
Amb la Ferla, els Diables de Begues recuperen la possibilitat de fer arribar el seu foc i la seva festa més enllà de Begues.
La petita bèstia ha estat molt estimada des del primer dia pels més menuts de Begues. I és que durant els mesos previs al seu naixement, nens i nenes van estar seguint l’evolució de l’ou, i van poder participar d’un procés per escollir el seu nom.
Finalment, l’escollit va ser el nom de l’avenc del Garraf on, la llegenda diu, que vivia la Cuca Fera: l’avenc de La Ferla.